Main Menu

Μαιευτική Κλινική
ΕισαγωγήΝοσηλείαΕξιτήριοΠροληπτικός Έλεγχος ΝεογνώνΔήλωση Γέννησης ΝεογνούΛογιστήριο ΑσθενώνΦωτογράφιση ΝεογνώνΜητρικός ΘηλασμόςRooming In

Εισαγωγή ασθενών

Η εισαγωγή σας γίνεται στο Τμήμα της Υποδοχής και κατά την εισαγωγή σας θα σας ζητηθεί να δηλώσετε στοιχεία όπως: όνομα, επάγγελμα, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, οικογενειακή κατάσταση, Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και Ασφαλιστικό Φορέα καθώς και να προσκομίσετε το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και των δύο γονέων, ληξιαρχική πράξη γάμου ή συμφώνου συμβίωσης και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, όταν πρόκειται για άγαμη μητέρα.

Προτείνουμε να αφήσετε τα τιμαλφή σας στο σπίτι. Η Κλινική μας δεν φέρει ευθύνη για τυχόν απώλεια των προσωπικών αντικειμένων. Σε αντίθετη περίπτωση παρακαλείστε να τα παραδώσετε στο συνοδό σας κατά την εισαγωγή.

Στη συνέχεια της διαδικασίας εισαγωγής εφαρμόζεται πλάνο φροντίδας (λήψη ιστορικού, εργαστηριακές εξετάσεις ή απεικονιστικό έλεγχο όπου απαιτείται), σύμφωνα με τις οδηγίες του Θεράποντα Ιατρού και τις Διαδικασίες και τα Πρωτόκολλα της Κλινικής.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 618 5110 – 210 618 5109

Στο ΙΑΣΩ υπάρχουν διάφοροι τύποι δωματίων να επιλέξετε, συγκεκριμένα:

 • Τρίκλινο superior
 • Απλό δίκλινο
 • Δίκλινο superior
 • Μονόκλινο
 • Lux
 • Suite

Η Προϊσταμένη και το Νοσηλευτικό Προσωπικό φροντίζει για την παροχή ποιοτικής και εξατομικευμένης νοσηλευτικής φροντίδας πρόθυμοι να σας καθοδηγήσουν και ενημερώσουν σε οτιδήποτε χρειαστείτε.

Σε όλα τα δωμάτια νοσηλείας ανεξαρτήτου θέσεως και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, παρέχεται η δυνατότητα να έχετε το μωρό σας κοντά σας όλο το 24ώρο (Rooming In) εφόσον το επιθυμείτε.

Παρέχεται καθοδήγηση και υποστήριξη από εξειδικευμένες Μαίες σε θέματα Μητρικού Θηλασμού προς τις μητέρες προκειμένου να εγκατασταθεί ο Αποκλειστικά Μητρικός Θηλασμός με επιτυχία. Συμβουλές και οδηγίες σε ότι αφορά τον επιτυχή Μητρικό Θηλασμό συμπεριλαμβάνονται στο εγχειρίδιο του ΙΑΣΩ για τον Μητρικό Θηλασμό.

Παρέχεται στους γονείς ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα φροντίδας νεογέννητου, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή προσαρμογή τους.

Τα νεογέννητα κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην Κλινική παρακολουθούνται συστηματικά εκτός από έμπειρους Παιδίατρους και από Ιατρούς άλλων Ειδικοτήτων (Παιδοχειρουργό και Παιδοορθοπεδικό)

Σε όλους τους τύπους δωματίων υπάρχει δωρεάν ασύρματο δίκτυο Internet, 20 δορυφορικά κανάλια NOVA (4 κανάλια με ταινίες, 6 κανάλια sport, 2 παιδικά κανάλια, κανάλια ντοκιμαντέρ και ξένα μεγάλα ειδησεογραφικά κανάλια).

Σας επισημαίνουμε ότι η διατροφή των ασθενών κατά την περίοδο της νοσηλείας τους καθορίζεται από τους διαιτολόγους και τους Ιατρούς της Κλινικής. Η εταιρεία μας ελέγχει την ποιότητα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τις εταιρείες που εδρεύουν εντός της Κλινικής και δεν εγγυάται για καμία από τις υπηρεσίες που παρέχουν προμηθευτές εκτός των εγκαταστάσεων του. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς και οι συνοδοί τους δεν επιτρέπεται να παραγγέλνουν από εξωτερικούς προμηθευτές – εταιρείες delivey πακέτα φαγητών.

Διαδικασία Εξιτηρίου

Κατά την ημέρα της εξόδου σας επικοινωνήστε με το λογιστήριο εσωτερικών ασθενών για να ενημερωθείτε για το λογαριασμό σας. Η προϊσταμένη του ορόφου θα σας ενημερώσει για την διαδικασία εξόδου. Αφού υπογραφεί το εξιτήριό σας από τον θεράποντα ιατρό, θα περάσετε από το ταμείο εσωτερικών ασθενών που βρίσκεται στον πρώτο όροφο της Κλινικής μας.

Η εξόφληση του λογαριασμού σας μπορεί να γίνει μέσω του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, που βρίσκεται στον πρώτο όροφο, με μετρητά έως 500€ και με οποιαδήποτε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Για ποσά άνω των 500€ η εξόφληση μπορεί να γίνει μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ή μέσω web banking.

Κατόπιν συνεννόησης με το λογιστήριο ασθενών και το ταμείο σε ποσά άνω των 1000,00 € γίνονται άτοκες δόσεις.

Με την My club Card Visa του ομίλου μας μπορείτε να κάνετε χρήση του συστήματος άτοκων δόσεων.

Από το ταμείο εσωτερικών ασθενών στον 1ο όροφο και αφού γίνει η εξόφληση θα παραλάβετε την απόδειξη,τα τιμολογία καθώς και το εξιτήριο.

Το ταμείο εσωτερικών ασθενών (εσωτ. τηλ.4188) λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής από τις 8:30 έως τις 16:00. Εάν η ημέρα εξόδου σας είναι η Κυριακή, η εξόφληση του λογαριασμού σας θα πρέπει να γίνει το Σάββατο (8:30 έως 15:00).

Κατά την αναχώρησή σας θα πρέπει να έχετε παραλάβει τα εξής:

 1. Το βιβλιάριο υγείας του παιδιού σας
 2. Την απόδειξη παροχής υπηρεσιών με την απόδειξη πληρωμής της κλινικής
 3. Τη βεβαίωση γέννησης του παιδιού
 4. Το συμβόλαιο του ΙΑΣΩ σε συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική «Στοργή για μια Ζωή»
 5. Το εξιτήριο σας

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Λογιστήριο Εσωτερικών Ασθενών (EΟΠΥΥ): 210 618 4118,210 618 4105,210 618 4170, 210 618 4134 & 210 618 4143

Λογιστήριο Εσωτερικών Ασθενών (ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ): 210 618 4128, 210 618 4559, 210 618 4127, 210 618 4356 & 210 618 4631

Ταμείο Εσωτερικών Ασθενών: 210 618 4188

Στο ΙΑΣΩ εφαρμόζεται μια σειρά εξετάσεων προληπτικού ελέγχου των νεογνών ως πακέτο το οποίο περιλαμβάνει Μεταβολικά Νοσήματα, Ωτοακουστικές Εκπομπές, Οφθαλμολογικό έλεγχο, Υπερηχογράφημα Ισχίων, Καρδιολογική εξέταση & υπερηχοκαρδιογράφημα καρδιάς και Παιδοενδοκρινολογική εκτίμηση & έλεγχος σωματικής ανάπτυξης λιποβαρών νεογνών. To υπερηχογράφημα ισχίων πραγματοποιείται έναν (1) μήνα μετά τον τοκετό στην Παιδιατρική Κλινική ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ, διπλα στο Μαιευτήριο ΙΑΣΩ κατόπιν ραντεβού στην Υποδοχή του ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ και στα τηλέφωνα 210 638 3070 και 210 638 3072.

1. ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Ο έλεγχος για τα μεταβολικά νοσήματα περιλαμβάνει:Κυστική Ίνωση (IRT), Συγγενή Υπερπλασία Επινεφριδίων (17-OH-Progesterone) Ανεπάρκεια Βιοτινιδάσης (μερική και ολική), Οργανικές Οξυουρίες, Ανεπάρκεια Απορρόφησης Αμινοξέων, Ανεπάρκεια Απορρόφησης Λιπαρών Οξέων. Η συνολική συχνότητα είναι 1:1500 παιδιά.

Τι είναι ο νεογνικός έλεγχος;

Ο νεογνικός έλεγχος διεξάγεται την 2η με 4η ημέρα μετά τη γέννηση. Σκοπός τoυ νεογνικού ελέγχου είναι η ανίχνευση νεογνών «ύποπτων» όσον αφορά την παρουσία σοβαρών νοσημάτων, των οποίων η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει τη βελτίωση της κλινικής εικόνας ή/και την αποφυγή εκδήλωσης σοβαρών κλινικών συμπτωμάτων όπως νευρολογικές, πεπτικές, αναπνευστικές και άλλες διαταραχές. Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού παρέχει έλεγχο για 4 μόνο νοσήματα: φαινυλκετονουρία, ανεπάρκεια της γλυκόζο-6-φωσφορικής αφυδρογονάσης (G6PD), συγγενής υποθυρεοειδισμός και γαλακτοζαιμία.

Τι είναι ο διευρυμένος νεογνικός έλεγχος;

Ο διευρυμένος νεογνικός έλεγχος παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης επιπλέον σοβαρών νοσημάτων κάποια από τα οποία απαντώνται με σχετικά υψηλή συχνότητα στον ελληνικό πληθυσμό και κάποια άλλα είναι πιο σπάνια.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα νοσήματα υψηλής συχνότητας περιλαμβάνει την κυστική ίνωση, την ανεπάρκεια της βιοτινιδάσης και τη συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων. Κάθε χρόνο γεννιούνται 50-60 παιδιά τα οποία πάσχουν από Κυστική Ίνωση, η οποία αποτελεί νόσο που επιδρά στη λειτουργία πολλών οργανικών συστημάτων αλλά οι κύριες κλινικές εκδηλώσεις εντοπίζονται στο αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα. Η έγκαιρη διάγωνση της συγκεκριμένης νόσου προάγει τη λήψη κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισης και βελτιστοποίησης των κλινικών συμπτωμάτων με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται για τον ασθενή καλύτερη ποιότητα ζωής.

Όσον αφορά τα σπανιότερα νοσήματα, πρόκειται για 40 μεταβολικές διαταραχές (ανεπάρκεια αμινοξέων, λιπαρών οξέων ή/και οργανικών οξέων) των οποίων η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προλάβει την εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως νοητική υστέρηση, απώλεια ακοής, διαταραχές όρασης, επιληπτικές κρίσεις.

Σε περίπτωση παθολογικού και μόνο ευρήματος θα ενημερωθείτε από το ΙΑΣΩ, καθώς επίσης και θα σας αποσταλούν τα αποτελέσματα στη διεύθυνση που έχετε δηλώσει κατά την εισαγωγή σας. Σε αντίθετη περίπτωση (μη παθολογικού ευρήματος) ΔΕΝ θα ενημερωθείτε και τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα παραμένουν στο φάκελο του νεογνού στο ιατρικό αρχείο του ΙΑΣΩ. Αντίγραφο των εξετάσεων αυτών μπορείτε να παραλαμβάνετε από το ιατρικό αρχείο του ΙΑΣΩ (τηλέφωνο 2106185238) αυτοπροσώπως, με την επίδειξη αστυνομικής σας ταυτότητας ή του διαβατηρίου, ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο από εσάς άτομο.

2. ΩΤΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Πρόκειται για μια απλή, σύντομη, ακίνδυνη εξέταση, η οποία εφαρμόζεται σε όλα τα σύγχρονα μαιευτήρια του εξωτερικού. Κατά την εκτέλεση της εξετάσεως μεταδίδoνται στο νεογνό συνεχείς ρυθμικοί ήχοι και η καταγραφή της ηχητικής απαντήσεως του αυτιού γίνεται μέσω ειδικής συσκευής συνδεδεμένης με υπολογιστή. Ο ιδεώδης χρόνος για την εκτέλεση της εξετάσεως αυτής είναι οι πρώτες ημέρες της γεννήσεως, οπότε τα νεογνά κοιμούνται κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, είναι δε δυνατόν να γίνει η εξετάση κατά την διάρκεια του ύπνου, χωρίς το παιδί να καταλάβει ότι εξετάζεται. Η παρουσία των ωτοακουστικών εκπομπών είναι ενδεικτική φυσιολογικής ακοής σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Η συχνότητα της νεογνικής βαρηκοίας συνολικά είναι 3-4‰ ενώ της πολύ μεγάλης βαρηκοίας (κώφωσης) είναι 1‰. Αξίζει να σημειωθεί οτι τα αναφερόμενα ποσοστά ισχύουν και για παιδιά χωρίς κληρονομικό ιστορικό βαρηκοίας στην οικογένεια. Η ανίχνευση της βαρηκοίας απο τις πρώτες κιόλας εβδομάδες και η έγκαιρη συνεπώς αντιμετώπιση της έχει τεράστια σημασία τόσο για την ανάπτυξη της ομιλίας, όσο και στην νοητική και ψυχική εξέλιξη των παιδιών.

Για το λόγο αυτό η εξέταση των ωτοακουστικών εκπομπών η οποία πραγματοποιείται εδώ και είκοσι χρόνια, σε όλα τα νεογνά στα μεγάλα κέντρα των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης, εφαρμόζεται και σε όλα τα νεογέννητα του ΙΑΣΩ. Τα ανωτέρω είναι σύμφωνα με υποδείξεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Η καταγραφή της εξέτασης παραμένει στο φάκελλο νοσηλείας και το αποτέλεσμα της αναγράφεται στο βιβλιάριο υγείας του νεογνού (σελ15).

Βιβλιογραφία:

 1. American Academy of Pediatrics, Task Force on Newborn and Infant Hearing. Newborn and Infant Hearing loss: detection and intervention. Pediatrics 1999
 2. European Consensus Statement on Neonatal Hearing Screening. Audiology 1999.
 3. World Health Organization. Newborn and Infant Hearing Screening. Current Issues and Guiding Principles for Action. Geneva, Switzerland, 09-10 November 2009.
 4. S. Korres et al. Outcomes and Efficasy of Newborn Hearing Screening: Strengths and Weaknesses. The Laryngoscope 2008.

3. ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος γίνεται στο Μαιευτήριο και εξετάζει την τυχόν ύπαρξη συγγενών ανωμαλιών στα μάτια και στα βλέφαρα του νεογνού. Επίσης εξετάζεται η τυχόν ύπαρξη συγγενών παθήσεων όπως ο συγγενής καταρράκτης, το γλαύκωμα, συγγενείς παθήσεις των οπτικών νεύρων και του αμφιβληστροειδή ή η ύπαρξη κάποιας φλεγμονής στον βυθό του ματιού (πχ τοξοπλάσμωση) ή στον επιπεφυκώτα (πχ επιπεφυκίτις). Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μερικών εκ των ανωτέρω παθήσεων μπορεί να αποβεί σωτήριος για την όραση του βρέφους. Η καταγραφή της εξέτασης παραμένει στο φάκελλο νοσηλείας και το αποτέλεσμα της αναγράφεται στο βιβλιάριο υγείας του νεογνού (σελ15).

Βιβλιογραφία:

 1. Eye Examination in newborn, infant and children, Study Reaffirmed May 2007 HOSKINS CENTER FOR QUALITY EYE CARE
 2. American Academy of ophthalmology Pediatric Eye Evaluation, PPP-September 2012
 3. Multiple Strokes in a newborn, OPHTHALMOLOGY Volume 116 Issue 4 April 2009

4. ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΣΧΙΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η αναπτυξιακή δυσπλασία των ισχίων, παλαιότερα ευρέως γνωστή ως συγγενές εξάρθρημα ισχίων (ΣΕΙ), αποτελεί μια συχνή πάθηση, που αφορά το 0,1% των γεννήσεων. Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική κατάσταση, που η αντιμετώπιση της είναι απλή, εφόσον ανιχνευθεί πρώιμα (πριν τους 6 μήνες). Σε σημαντικό ποσοστό διαγιγνώσκεται με προληπτικό κλινικό έλεγχο των ισχίων από τον παιδίατρο ή εξειδικευμένο ορθοπαιδικό, όμως σ’ ένα σημαντικό ποσοστό διαλάθει της διάγνωσης για αρκετούς μήνες .

Με τον υπερηχογραφικό έλεγχο αναδεικνύεται η μορφολογία της κατ’ ισχίον άρθρωσης και μπορεί να διαγνωσθεί πρώιμα και η λεγόμενη «σιωπηρή δυσπλασία» με αποτέλεσμα η θεραπεία να ξεκινά έγκαιρα. Σε ευρωπαικές χώρες που έχει εφαρμοσθεί ο καθολικός προληπτικός έλεγχος των ισχίων με υπερηχογράφημα στα νεογνά, το ποσοστό των καθυστερημένων διαγνωσθέντων περιπτώσεων δυσπλασίας έχει σχεδόν εξαλειφθεί και κατ’ επέκταση και οι περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις.

Βιβλιογραφία:

 1. Diagnostic accuracy of static Graf technique of ultrasound evaluation of infant hips for developmental dysplasia . Arch ortho Trauma Surg. 2011; 131(1):53-8
 2. Evolution of late presenting developmental dysplasia of the hip and associated surgical procedures after 14 years of neonatal ultrasound screening.JBJS(Br):2004;86-B:585-9

5. ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ & ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

Οι καρδιακές παθήσεις (συγγενείς και κληρονομικές) στα νεογνά δεν είναι σπάνιες αφού 10 με 12 στα χίλια νεογνά γεννιούνται με κάποια καρδιακή ανωμαλία. Οι περισσότερες (65%) από τις παθήσεις αυτές θα χρειαστούν θεραπεία (συνήθως χειρουργική) μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία βελτιώνει θεαματικά την τελική τους έκβαση.

Το ΙΑΣΩ καθιερώνει στο πλαίσιο των προαιρετικών εξετάσεων του νεογνού την Καρδιολογική Εξέταση & Υπερηχογράφημα Καρδιάς, η οποία πραγματοποιείται από έμπειρους εξειδικευμένους Παιδοκαρδιολόγους.

Πρόκειται για μία απλή εξέταση η οποία διενεργείται στον βρεφοθάλαμο του Νοσηλευτικού ορόφου. Συμπληρώνει την προγεννητική καρδιολογική εξέταση και παρέχει τη δυνατότητα ενημέρωσης των γονέων καθώς και του θεράποντος Παιδιάτρου για τον αποκλεισμό καρδιακών προβλημάτων του νεογνού.

Στην περίπτωση παρουσίας καρδιολογικού προβλήματος, μετά την λεπτομερή ενημέρωση των γονέων, δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες για αντιμετώπιση και παρακολούθηση.

 

Δείτε εδώ περισσότερα για την εξέταση

 

Βιβλιογραφία:

 1. Van der Linde D, Konings EE, Slager MA, Witsenburg M, Helbing WA, Takkenberg JJ, Roos-Hesselink JW. Birth prevalence of congenital heart disease worldwide: a systematic review and meta-analysis. J Am Coll Cardiol 2011; 58:2241–2247. doi: 10.1016/j.jacc.2011.08.025 [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 2. Hoffman JI, Kaplan S. The incidence of congenital heart disease. J Am Coll Cardiol 2002; 39:1890–1900. [PubMed] [Google Scholar]
 3. Wren C The epidemiology of cardiovascular malformations. In: Moller JH, ed. Pediatric Cardiovascular Medicine 2nd ed. West Sussex, UK: Blackwell Publishing; 2012: 268–275. [Google Scholar]
 4. Marelli AJ, Ionescu-Ittu R, Mackie AS, Guo L, Dendukuri N, Kaouache M. Lifetime prevalence of congenital heart diseaseα in the general population from 2000 to 2010. Circulation 2014;130:749–756. doi: 10.1161/CIRCULATION AHA.113.008396 [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

6. ΠΑΙΔΟΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΙΠΟΒΑΡΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, τα χαμηλού βάρους νεογνά έχουν στατιστικά αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών σωματικής Ανάπτυξης και μεταβολικών διαταραχών στη μετέπειτα ζωή, όπως:

 1. Χαμηλό ανάστημα
 2. Διαταραχές βάρους – παχυσαρκία
 3. Διαταραχές εφηβείας (πρώιμη αδρεναρχή – πρώιμη ήβη)
 4. Ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη
 5. Καρδιαγγειακές διαταραχές στην ενήλικη ζωή

Για τον λόγο αυτό χρειάζονται συχνή παρακολούθηση και έγκαιρη αντιμετώπιση.

Η παρακολούθηση γίνεται από εξειδικευμένο Παιδοενδοκρινολόγο και έμπειρο Παιδίατρο.

Δείτε εδώ περισσότερα για την εξέταση

Βιβλιογραφία:

 1. CONSENSUS STATEMENT: Management of the Child Born Small for Gestational Age through to Adulthood: AConsensus Statement of the International Societies of Pediatric Endocrinology and the Growth Hormone Research Society The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2007
 2. Children Born Small-for-Gestational Age: Postnatal Growth and Hormonal Status, Kerstin Albertsson-Wiklanda, Horm Res 1998
 3. Childhood growth of singletons conceived following in vitro fertilisation or intracytoplasmic sperm injection: a systematic review and meta‐analysis, Bay B, BJOG 2019

Η Δήλωση Γέννησης πραγματοποιείται υποχρεωτικά μόνο με την παρουσία και των 2 γονέων από την επόµενη εργάσιµη ηµέρα της γέννησης και εντόs 10 ηµερολογιακών ηµερών, στον 1ο όροφο του Μαιευτηρίου, στο Τµήµα Δηλώσεων Γεννήσεων, κατόπιν ραντεβού.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

 • Πρωτότυπες ταυτότητες των δύο γονέων και φωτοτυπίες αυτών.
 • Λογαριασμό τραπέζης (IBAN - GR) της μητέρας που να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος προκειμένου να γίνει η αίτηση για το επίδομα γέννησης.
 • ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και των δύο γονέων.

Προαιρετικά, ληξιαρχική πράξη γάμου, ληξιαρχική πράξη συμφώνου συμβίωσης ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης σε περίπτωση που η μητέρα είναι εκτός γάμου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ

Η Δήλωση Γέννησης του Νεογνού μπορεί να γίνει από τον έναν γονέα μόνο, αρκεί να υπάρχει εξουσιοδότηση με γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ, Αστυνομικό Τμήμα ή ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα gov.gr.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ Η ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ:

Α. Αν έρθει να δηλώσει μόνο ο πατέρας του νεογνού, στην εξουσιοδότηση η μητέρα θα αναγράφει:

 1. Ποιoς από τους δυο γονείς θα ασφαλίσει το μωρό στον ασφαλιστικό του φορέα.
 2. Ότι εξουσιοδοτεί τον σύζυγο να κάνει την αίτηση για το επίδομα γέννησης ή ότι δεν επιθυμεί να κάνει την αίτηση για το επίδομα γέννησης.

Β. Αν έρθει να δηλώσει μόνο η μητέρα του νεογνού, στη εξουσιοδότηση ο πατέρας θα αναγράφει:

 1. Ποιoς από τους δύο γονείς θα ασφαλίσει το μωρό στον ασφαλιστικό του φορέα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ:

 • Ληξιαρχική Πράξη Γάμου ή βεβαίωση από την Πρεσβεία τους στην οποία θα πρέπει να υπάρχει μετάφραση των ονομάτων τους στα ελληνικά.(Η μετάφραση μπορεί να γίνει και από εξουσιοδοτημένο δικηγόρο)
 • Διαβατήρια και των δύο γονέων.
 • ΑΜΚΑ και ΑΦΜ εφόσον υπάρχουν.

Διαβάστε τον Συνοπτικό Οδηγό για την Ψηφιακή Δήλωση Γέννησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07:00 – 13:00 Κατόπιν Ραντεβού

Γραφείο Δηλώσεων Γεννήσεων εντός Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής
ΙΑΣΩ 1ος Όροφος (Τηλ. 2106184178 – 2106184189,
Εσώτ. 4178-4189 και email: iasoregistry@iaso.gr)

ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΜΚΑ ΝΕΟΓΝΟΥ

ΛΤο ΑΜΚΑ του νεογνού, σας αποστέλλεται με SMS στο κινητό σας, στο email σας και αναγράφεται στη Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης.

Τη Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης την κατεβάζετε από το www.gov.gr ή την παραλαμβάνετε από ΚΕΠ κατόπιν αιτήσεως ή από το Ληξιαρχείο Αμαρουσίου (Δευτέρα έως Πέμπτη 08:30 -14:00 για το κοινό)

Το Ληξιαρχείο Αμαρουσίου λειτουργεί κατόπιν ραντεβού για οποιαδήποτε άλλη πράξη (π.χ. ονοματοδοσία. πράξη αναγνώρισης κλπ.)

Ο ΑΜΚΑ του νεογνού, σας έρχεται με SMS και αναγράφεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης του νεογνού.

Πρέπει να γνωστοποιηθεί στο ΙΑΣΩ, άμεσα και πριν την έξοδο από την κλινική για να ισχύσει η χρήση του ασφαλιστικού φορέα – ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα για τις νοσηλείες στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) ή νοσηλείες για χειρουργικές επεμβάσεις σε νεογνά, θα πρέπει να προσκομίσετε τον ΑΜΚΑ του νεογνού κατά την εισαγωγή, για να γίνει χρήση του ασφαλιστικού φορέα – ΕΟΠΥΥ.

 1. e-mail: pataccservice@iaso.gr
 2. Φαξ: 210 6184158
 3. Τηλεφωνικά: 210 6184105 & 183

Κατά την ημέρα της εξόδου σας επικοινωνήστε με το λογιστήριο εσωτερικών ασθενών για να ενημερωθείτε για το λογαριασμό σας. Η προϊσταμένη του ορόφου θα σας ενημερώσει για την διαδικασία εξόδου. Αφού υπογραφεί το εξιτήριό σας από τον θεράποντα ιατρό, θα περάσετε από το ταμείο εσωτερικών ασθενών που βρίσκεται στον πρώτο όροφο της Κλινικής μας.

Η εξόφληση του λογαριασμού σας μπορεί να γίνει μέσω των υποκαταστημάτων της Εθνικής και της Άλφα τράπεζας, που βρίσκονται στον πρώτο όροφο, με μετρητά έως 500€ και με οποιαδήποτε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Για ποσά άνω των 500€ η εξόφληση μπορεί να γίνει μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ή μέσω web banking.

Κατόπιν συνεννόησης με το λογιστήριο ασθενών και το ταμείο σε ποσά άνω των 1000,00 € γίνονται άτοκες δόσεις. Με την My club Card Visa του ομίλου μας μπορείτε να κάνετε χρήση του συστήματος άτοκων δόσεων.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Λογιστήριο Εσωτερικών Ασθενών (EΟΠΥΥ): 210 618 4118,210 618 4105,210 618 4170, 210 618 4134 & 210 618 4143

Λογιστήριο Εσωτερικών Ασθενών (ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ): 210 618 4128, 210 618 4559, 210 618 4127, 210 618 4356 & 210 618 4631

Ταμείο Εσωτερικών Ασθενών: 210 618 4188

Ημέρες Λειτουργίας Λογιστηρίου:

 • Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30 - 17:00
 • Σάββατο 08:30 - 15:00
 • την Κυριακή το Τμήμα δε λειτουργεί

Η λήψη των πρώτων φωτογραφιών του μωρού σας, πραγματοποιείται στον θάλαμο βρεφών, κατόπιν ενημέρωσης των γονέων και συναίνεσής τους. Τις πρώτες φωτογραφίες του μωρού σας, θα σας τις δείξει ο φωτογράφος μας. Η αγορά τους είναι προαιρετική.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Μαθιού, στο τηλέφωνο 6970026496

Συμβουλές για επιτυχή Μητρικό Θηλασμό

Πως παράγεται το μητρικό γάλα;

Σύμφωνα με έρευνες το 97% των μητέρων είναι ικανές να γαλακτοφορήσουν με επιτυχία. Η προετοιμασία του μαστού ξεκινά κατά την εγκυμοσύνη ενώ η παραγωγή του γάλακτος αρχίζει αμέσως μετά τον τοκετό και την αποβολή του πλακούντα. Όταν δοθεί το ερέθισμα στον εγκέφαλο με τις θηλαστικές κινήσεις που κάνει το μωρό, απελευθερώνονται από την υπόφυση δύο ορμόνες, η προλακτίνη και η οξυτοκίνη. Οι ορμόνες αυτές μεταφέρονται με το αίμα στο μαστό. Η προλακτίνη βοηθά στην παραγωγή του γάλακτος στις κυψελίδες του μαστού. Με την οξυτοκίνη προωθείται το γάλα στους γαλακτοφόρους πόρους και τη θηλή.

Η σύσταση του μητρικού γάλακτος ποικίλλει από θηλασμό σε θηλασμό, από μέρα σε μέρα (πρωτόγαλα τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό), από ώρα σε ώρα.(στην αρχή του θηλασμού το γάλα είναι λεπτόρρευστο ενώ το γάλα που παράγεται στο τέλος του θηλασμού είναι πλουσιότερο σε λίπος και συνεπώς σε θερμίδες).

Οι πρώτες ημέρες

Συχνά πολλές μητέρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το θηλασμό, ειδικά τις πρώτες ημέρες, οπότε χρειάζονται φροντίδα και υποστήριξη ώστε να μην απογοητευτούν και εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους να θηλάσουν. Έχοντας αυτοπεποίθηση και πίστη, θα ξεπεράσετε τις πιθανές αρχικές δυσκολίες. Όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό, και όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό, τόσο γρηγορότερα κι ευκολότερα ξεκινάει η παραγωγή του μητρικού γάλακτος και είναι ανάλογη με τις ανάγκες τόσο του νεογέννητου όσο και του βρέφους τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Πώς να ξεκινήσετε με το μωρό σας

Περιβάλλον. Θα πρέπει να είναι υποστηρικτικό, η ατμόσφαιρα ήρεμη και ευχάριστη, η προσοχή σας πρέπει να είναι συγκεντρωμένη στο μωρό σας. Άγχος και κούραση είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος ενώ αντίθετα ξεκούραση, ηρεμία και αυτοπεποίθηση επηρεάζουν θετικά για την επιτυχία του θηλασμού.

Φροντίδα των μαστών-θηλών. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται πριν από κάθε θηλασμό, για αποφυγή μετάδοσης μικροβίων. Φροντίζετε να κάνετε μπάνιο καθαριότητας, πλένοντας το στήθος με νερό και σαπούνι μία φορά την ημέρα, ενώ τις επόμενες φορές μπορείτε να το καθαρίζετε μόνο με νερό, πριν και μετά το θηλασμό.

Θέση της μητέρας. Την ώρα του θηλασμού η θέση που θα προτιμήσετε πρέπει να είναι αυτή που σας κάνει να νιώθετε άνετα, να διευκολύνεστε στο θηλασμό.Αν προτιμάτε να θηλάζετε καθιστή, μπορείτε να έχετε ένα μαξιλάρι στα γόνατά σας για να ακουμπάει το μωρό και να το φέρνει πιο κοντά στο στήθος.

Θέση του μωρού. Το μωρό πρέπει να είναι ξαπλωμένο στο πλάι και γυρισμένο προς το στήθος. Με το ένα χέρι κρατάτε το στήθος σας από κάτω, ενώ με το άλλο σας χέρι κρατάτε το μωρό σας.

Θέση θηλασμού. Όταν το μωρό ψάχνοντας ανοίξει καλά το στόμα του, φέρνετε το μωρό προς το στήθος σας, φροντίζοντας το μωρό να πάρει στο στόμα του και τμήμα της θηλαίας άλω (της σκούρας περιοχής γύρω από τη θηλή). Έτσι, το μωρό παίρνει μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος, που είναι περισσότερο συγκεντρωμένο γύρω από την θηλαία άλω και αποφεύγεται ο τραυματισμός της θηλής.

Σωστός θηλασμός. Δεν πρέπει να πονάτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, γιατί αυτό σημαίνει ότι το μωρό δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο στήθος. Όταν ένα μωρό θηλάζει σωστά, κάθεται ήσυχο στο στήθος, κάνει ρυθμικές θηλαστικές κινήσεις και τα χείλη του μοιάζουν με "βεντούζα".

Γεύματα μωρού. Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό από το άλλο και την ίδια ποσότητα γάλακτος την παίρνει σε διαφορετικό χρόνο. Τα γεύματα δεν είναι ποτέ ισόχρονα και το μωρό έχει την ικανότητα να ρυθμίζει μόνο του την ποσότητα που του χρειάζεται. Είναι πιο σωστό σε κάθε θηλασμό το μωρό να θηλάζει από τον ένα μαστό και στον επόμενο από τον άλλον, για να πετύχουμε την ομοιόμορφη κένωση των μαστών.

Μετά το θηλασμό. Το μωρό διευκολύνεται με την κατάλληλη θέση, όρθιο, ακουμπισμένο στο στήθος ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος του αέρα που τυχόν έχει καταπιεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού (ρέψιμο). Η καλύτερη στάση του μωρού στην κούνια για να κοιμηθεί είναι γυρισμένο στο πλάι και χωρίς μαξιλάρι.

Αν το μωρό κλαιει, έστω κι αν πέρασε πολύ λίγος χρόνος από το θηλασμό, δεν πρέπει να τρομοκρατείστε ότι δεν έχετε αρκετό γάλα, αλλά να το ξαναθηλάσετε, αποφεύγοντας το συμπλήρωμα ξένου γάλακτος ή άλλων υγρών. Το πρόβλημα είναι συνήθως παροδικό και τα συχνά και ακατάστατα γεύματα τακτοποιούνται στις 6 πρώτες περίπου εβδομάδες.

Σημεία επάρκειας του γάλακτος αποτελούν: Η σταθερή αύξηση του βάρους που πρέπει να ελέγχεται κάθε 10 ημέρες τον πρώτο καιρό και μετά κάθε μήνα καθώς επίσης και η συμπεριφορά του νεογνού (κλάμα, διάρκεια ύπνου κ.α.). Μερικές φορές η βεβαιότητα όσον αφορά την επάρκεια του γάλακτος πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον παιδίατρο.

Δίδυμα, είναι δυνατό να τα θηλάζετε;

Μπορείτε μάλιστα αν σας βολεύει να τα θηλάζετε συγχρόνως. Ένας τρόπος είναι πάνω σε δύο μαξιλάρια να τα κρατάτε με τα πόδια τους προς τη μασχάλη σας και με τα χέρια σας να στηρίζετε τα κεφάλια τους.

Διατροφή της μητέρας. Μη ξεχνάτε πως δε χρειάζεται να τρώτε για δύο αλλά να καλύπτετε σωστά τις δικές σας θερμιδικές ανάγκες. Είναι καλύτερα να τρώτε κυρίως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέας, ψάρι, αυγά και τυρί και να αποφεύγετε τα πολλά γλυκά. Πιείτε όσα υγρά θέλετε, ακόμα και την ώρα που θηλάζετε Δεν υπάρχει λόγος να υπερβείτε το κανονικό σας βάρος και να μην κάνετε δίαιτες αδυνατίσματος. Με το τέλος του θηλασμού θα χάσετε όλα τα επιπλέον κιλά που κερδίσατε κατά την εγκυμοσύνη και το στήθος σας θα ξαναπάρει το φυσικό του σχήμα.

Να αποφεύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ μια που περιέχουν ουσίες που περνούν στο μητρικό γάλα και το επηρεάζουν.

Παρέχεται στο ΙΑΣΩ η δυνατότητα επιλογής για παραμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του, από τη στιγμή της γέννησής του και για όλο το 24ώρο, μέχρι την έξοδό του από το Μαιευτήριο, ανεξαρτήτου θέσεως και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Το Προσωπικό παρέχει την καθημερινή φροντίδα και περιποίηση του νεογέννητου. Εάν όμως η μητέρα το επιθυμεί μπορεί να συμμετέχει στη φροντίδα του μωρού της.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει διευκόλυνση σε ότι αφορά στο χρόνο παραμονής του νεογέννητου με τη μητέρα του από το Προσωπικό του Ορόφου.

Ο αγγλικός όρος όπως έχει επικρατήσει διεθνώς, αναφέρεται στην παραμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του, από τη στιγμή της γέννησης του και για όλο το 24ωρο, μέχρι και την έξοδό τους από το Μαιευτήριο.

Η έγκαιρη έναρξη και συνέχιση του θηλασμού διευκολύνεται από την υιοθέτηση αυτής της πρακτικής. Το Rooming in αποτελεί ένα από τα Δέκα Βήματα που έχουν συντάξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef για πετυχημένο θηλασμό και είναι προϋπόθεση, ώστε να χαρακτηριστεί ένα Νοσοκομείο «Φιλικό προς τα βρέφη».

Το Rooming in:

 • προσφέρει αδιάκοπη επαφή ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της, από την πρώτη στιγμή της γέννησής του, γεγονός που συμβάλλει στο χτίσιμο της σχέσης τους
 • ισχυροποιεί το συναισθηματικό δεσμό με τη μητέρα του και
 • παρέχει στο μωρό αίσθημα ασφάλειας, γαλήνης και ηρεμίας που δικαιούται να βιώσει

Το μωρό δεν είναι μια ανεξάρτητη μονάδα. Υπάρχει ΜΟΝΟ η δυάδα μητέρας - βρέφους, που καλούνται να μάθει ο ένας τον άλλον, να συνεργαστούν και να λειτουργήσουν σαν ομάδα.

Η μητέρα έχοντας την ευκαιρία της φροντίδας του μωρού της, δε θα νιώσει μεγάλη διαφορά επιστρέφοντας στο σπίτι. Αντίθετα, θα έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες και στα ωράρια του μωρού της ήδη από τον χρόνο που βρίσκονταν στο Μαιευτήριο.

Η εφαρμογή του Rooming in επηρεάζει και τη διαδικασία του θηλασμού. Το βρέφος αντιλαμβάνεται το στήθος της μητέρας του ως κομμάτι του εαυτού του, αλλά και η μητέρα προσφέρει το γάλα της στο μωρό της ως κομμάτι του δικού της εαυτού.

Με το Rooming in η μητέρα έχει την ευκαιρία σε όλη τη διάρκεια της ημέρας να ασχοληθεί με το θηλασμό, να προσπαθήσει και να επιμείνει να μάθει στο μωρό της να θηλάζει, μιας και ο θηλασμός δεν είναι απλώς ένστικτο, αλλά μια ικανότητα που χρειάζεται εκμάθηση τόσο από την πλευρά της, όσο και από την πλευρά του μωρού της. Δίνεται στο μωρό η ευκαιρία να βιώσει την εμπειρία του αποκλειστικού θηλασμού με όλα τα πλεονεκτήματά του και να θηλάζει ελεύθερα και απεριόριστα, όποια ώρα της ημέρας και για όσο χρόνο το επιθυμεί το ίδιο.

Η μητέρα αρχίζει να αναγνωρίζει τα πρώτα σημάδια πείνας του μωρού της.
Πριν ακόμα κλάψει το μωρό, εκδηλώνει την πείνα του με άλλους τρόπους:

 • κουνάει το κεφάλι του δεξιά – αριστερά, ψάχνοντας
 • γλείφει τα χείλια του
 • αρχίζει να κάνει θηλαστικές κινήσεις
 • πιπιλάει τα δάχτυλά του

Όταν κανείς παραβλέψει αυτά τα σημάδια για αρκετή ώρα, τότε αρχίζει το μωρό να κλαίει και όσο ανήσυχο είναι, τόσο δυσκολότερα επιτυγχάνεται ο θηλασμός.

Η μητέρα αρχίζει:

 • Να μαθαίνει πώς να τοποθετήσει το μωρό της στο στήθος της σωστά, ώστε να μην πονάει και να αποφύγει να ερεθιστούν οι θηλές της
 • Να επιλέγει όποια από τις θέσεις θηλασμού είναι πιο αναπαυτική κάθε φορά, για την ίδια και το μωρό της
 • Να αναγνωρίζει πότε το μωρό της χορταίνει

Για την εφαρμογή της πρακτικής Rooming in ο σύντροφος και η διακριτική παρουσία του επισκεπτηρίου θα συμβάλλουν στην επιτυχία της όλης προσπάθειας

Εισαγωγή ασθενών

Η εισαγωγή σας γίνεται στο Τμήμα της Υποδοχής και κατά την εισαγωγή σας θα σας ζητηθεί να δηλώσετε στοιχεία όπως: όνομα, επάγγελμα, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, οικογενειακή κατάσταση, Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και Ασφαλιστικό Φορέα καθώς και να προσκομίσετε το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και των δύο γονέων, ληξιαρχική πράξη γάμου ή συμφώνου συμβίωσης και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, όταν πρόκειται για άγαμη μητέρα.

Προτείνουμε να αφήσετε τα τιμαλφή σας στο σπίτι. Η Κλινική μας δεν φέρει ευθύνη για τυχόν απώλεια των προσωπικών αντικειμένων. Σε αντίθετη περίπτωση παρακαλείστε να τα παραδώσετε στο συνοδό σας κατά την εισαγωγή.

Στη συνέχεια της διαδικασίας εισαγωγής εφαρμόζεται πλάνο φροντίδας (λήψη ιστορικού, εργαστηριακές εξετάσεις ή απεικονιστικό έλεγχο όπου απαιτείται), σύμφωνα με τις οδηγίες του Θεράποντα Ιατρού και τις Διαδικασίες και τα Πρωτόκολλα της Κλινικής.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 618 5110 – 210 618 5109

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter