Main Menu

8η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Ο μικρός σας Einstein

Το μωρό σας αρχίζει να παίρνει μια πιο ανθρώπινη μορφή. Σε μέγεθος όμως δεν είναι μεγαλύτερο από μία μεγάλη ρώγα σταφυλιού. Αρχίζει να κινείται μέσα στην κοιλίτσα σας -παρόλο που εσείς δεν καταλαβαίνετε κάτι- και ξεκινάει η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι πνεύμονες, τα αυτιά, τα μάτια, το άνω χείλος και η μύτη αρχίζουν να σχηματίζονται. Εάν πρόκειται να έχετε ναυτία, πιθανότατα θα εκδηλωθεί αυτή την εβδομάδα. Το στήθος σας πρήζεται καθώς προετοιμάζεται για το θηλασμό –μπορεί να μεγαλώσει έως και 4 φορές το μέγεθός του μέχρι τους 9 μήνες!

8η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Οι εξετάσεις που θα κάνετε στην πρώτη σας επίσκεψη | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

8η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Έχω τα πόδια μου ψηλά

Συνεχίζω τη γυμναστική μου

Τσεκάρω αν μου κάνουν τα σουτιέν μου

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Έπινα/ κάπνιζα/ έπαιρνα φαρμακευτική αγωγή πριν μάθω για την εγκυμοσύνη μου. Θα επηρεάσει αυτό το μωρό μου;
 2. Είναι φυσιολογικό να έχω λίγο πυρετό ή να αισθάνομαι πιο ζεστή;
 3. Μου προκαλούν εμετό όλα όσα τρώω. Είναι φυσιολογικό;
 4. Να ανησυχήσω αν δω λίγο αίμα σαν ελαφριάς περιόδου;
 5. Μπορώ ακόμα να χρησιμοποιήσω αποτριχωτικές κρέμες, να κάνω καθαρισμό προσώπου ή μανικιούρ;
 6. Όταν νιώθω ότι χρειάζομαι ενέργεια μπορώ να πίνω καφέ ή κάποιο ενεργειακό ποτό;
 7. Πώς να αντιμετωπίσω τη δυσκοιλιότητα;
 8. Τι να κάνω με τις καούρες;
 9. Ξαφνικά βγάζω πολλά σπυράκια. Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς;
 10. Νιώθω ζαλάδα όταν σηκώνομαι απότομα ή όταν στέκομαι όρθια πολλή ώρα. Είναι φυσιολογικό;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Αυτή είναι η πιο κρίσιμη περίοδος, καθώς τα νεύρα διακλαδώνονται και συνδέονται μεταξύ τους αναπτύσσοντας τον εγκέφαλο του μωρού σας. Το κεφάλι του μεγαλώνει όσο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος και όλα τα όργανα είναι στη θέση τους. Η καρδιά του χτυπάει δυνατά και μπορείτε να την ακούσετε σε έναν υπέρηχο. Από την επόμενη εβδομάδα θα είναι πια ένα ολοκληρωμένο έμβρυο.

Ας δούμε όμως τι άλλες αλλαγές συμβαίνουν αυτή την εβδομάδα στο μωρό σας:

Το μωρό αποκτά χείλη, μύτη και βλέφαρα. Αν του ρίχνατε μία πιο κοντινή ματιά, θα βλέπατε ότι πλέον μοιάζει περισσότερο με μωρό παρά με… ερπετό! Τα μικροσκοπικά δαχτυλάκια του αρχίζουν να ξεπροβάλουν και η ουρά σχεδόν έχει εξαφανιστεί.

Η καρδιά του χτυπάει ακόμα πιο γρήγορα με ρυθμό 150-170 φορές το λεπτό. Αν και ακόμα δεν μπορείτε να το αισθανθείτε, τώρα κάνει μικρές αυθόρμητες κινήσεις κουνώντας τον κορμό του και τα άκρα του. Το αμνιακό υγρό αυξάνεται σε ποσότητα και η μήτρα σας μεγαλώνει για να μπορέσει να φιλοξενήσει τον διαρκώς αναπτυσσόμενο νοικάρη της.

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Δημιουργία κιρσών λόγω της αυξημένης ροής του αίματος, των ορμονών και της συνεχώς αυξανόμενης μήτρας
 2. Κόπωση
 3. Ναυτία και εμετοί
 4. Αυξημένα κολπικά υγρά
 5. Φούσκωμα και αέρια
 6. Δυσκοιλιότητα
 7. Εναλλαγές στις προτιμήσεις των μέχρι τώρα διατροφικών σας συνηθειών
 8. Έλλειψη καλού ύπνου
 9. Συχνουρία

Οι εξετάσεις που θα κάνετε στην πρώτη σας επίσκεψη

 1. Γενική σωματική εξέταση
 2. Τραχηλικό επίχρισμα - Τεστ ΠΑΠ
 3. Εξετάσεις αίματος και ούρων
 4. Μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης
 5. Εσωτερική κολπική εξέταση

Στην υπερηχογραφική εξέταση που γίνεται μεταξύ της 6ης και 14ης εβδομάδας:

 1. Ελέγχεται η βιωσιμότητα του κυήματος.
 2. Διαπιστώνεται ο αριθμός των εμβρύων.
 3. Εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό η εξωμήτρια κύηση.
 4. Ελέγχεται η ομαλή πορεία της κύησης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κοιλιακού πόνου ή αιμορραγίας.
 5. Προσδιορίζεται η ακριβής ηλικία της κύησης και υπολογίζεται με ακρίβεια η πιθανή ημερομηνία τοκετού.
 6. Μετριέται η αυχενική διαφάνεια του εμβρύου. Η εξέταση αυτή αφορά τη μέτρηση που γίνεται μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας της περιοχής κάτω από το δέρμα του αυχένα του εμβρύου και υπολογίζεται με αξιοπιστία 85% η πιθανότητα ύπαρξης χρωμοσωμικών ανωμαλιών και κυρίως του συνδρόμου Down ή άλλων συγγενών ανωμαλιών.
8η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Εάν ανήκετε στο 75% των γυναικών που ταλαιπωρούνται από εμετούς και ναυτίες, κάντε λίγες εβδομάδες υπομονή καθώς τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν την 12η με 14η εβδομάδα. Προσπαθήστε να τρώτε μικρές ποσότητες και συχνά. Οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει ακόμα την αιτία αυτού του κοινού συμπτώματος, αλλά αυτό που είναι επιβεβαιωμένο είναι ότι συνδέεται με τις ορμόνες.

Είναι πολύ πιθανό αυτή την εβδομάδα να αισθανθείτε ότι τα ρούχα σας σάς στενεύουν γύρω από την κοιλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή η μήτρα σας –που συνήθως είναι στο μέγεθος μιας γροθιάς- έχει μεγαλώσει πλέον και είναι σαν ένα μεγάλο γκρέιπφρουτ.

Δεν είναι απίθανο επίσης, αυτή την εβδομάδα να βγάζετε ροζ βλέννες. Αναφέρετέ το στο γιατρό σας να το έχει υπόψη του, αλλά μην αγχωθείτε αν δεν δείτε έντονο κόκκινο αίμα ή/και πηχτό.

Τέλος, η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος που πρέπει να παίξετε με ασφαλείς δραστηριότητες. Εάν θέλετε να κάνετε ένα νέο τατουάζ, να παίξετε συγκρουόμενα ή να κάνετε υδρομασάζ, περιμένετε μέχρι τη γέννηση του μωρού σας.

Διατροφή

Τα φρούτα είναι πάντα σύμμαχοί σας στη σωστή διατροφή, αλλά στην εγκυμοσύνη θα γίνουν οι καλύτεροί σας φίλοι!

Δεν είναι μόνο τα πιο γλυκά δώρα της φύσης -καθώς μας χαρίζουν τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό σε εμάς και το μωρό μας- αλλά συμβάλλουν και στη διατήρηση του βάρους μας.

Τα καλά νέα της ημέρας: Υπάρχει πάντα κάποιο φρούτο που μπορεί να γίνει το υποκατάστατο κάθε λαχανικού που στην εγκυμοσύνη δε θέλουμε να βλέπουμε μπροστά μας!

Ένας καλός κανόνας να θυμάστε για τα φρούτα και τα λαχανικά: Εντονότερα χρώματα σημαίνουν μεγαλύτερη διατροφική αξία. Αλλά τις περισσότερες φορές το εσωτερικό του μετράει περισσότερο. Επιλέξτε λοιπόν τα φρούτα ανάλογα με το χρώμα της “εσωτερικής” τους παλέτας! 

Χρήσιμα tips

 • 1 στις 4 γυναίκες έχουν ελαφριά αιμορραγία το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
 • Η ποσότητα του αίματός σας θα αυξηθεί μέχρι και 50%, γεγονός που μαζί με τις ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Εάν έχετε κάποιο τέτοιο σύμπτωμα συζητήστε το με το γιατρό σας.
 • Θα είναι μία καλή ιδέα να προσθέσετε τα καθίσματα (squats) στο πρόγραμμα γυμναστικής σας. Γιατί; Δυναμώνει και τονώνει τους μηρούς σας, πράγμα που βοηθάει στην κάθοδο του μωρού στον τοκετό. Μείνετε στην καθήμενη στάση για 10 με 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 5 φορές.
 • Σε πολλές γυναίκες η έξαρση των ορμονών μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμίες και κηλίδες στο δέρμα και το πρόσωπο. Να θυμάστε πάντα να φοράτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF-15 όταν είστε έξω.
 • Μήπως τα σουτιέν που έχετε σας στενεύουν; Σκεφτείτε να αγοράσετε μερικά σουτιέν εγκυμοσύνης. Πριν τα αγοράσετε να έχετε στο νου σας ότι το στήθος σας θα συνεχίσει να μεγαλώνει μέχρι τον 9ο μήνα, οπότε προτιμήστε μαλακό και άνετο σουτιέν χωρίς μπανέλες.
 • Μόλις μάθατε ότι είστε έγκυος! Το ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να το κρατήσετε για τον εαυτό σας. Οι περισσότεροι μελλοντικοί γονείς το ανακοινώνουν μετά την 12η εβδομάδα, καθώς τότε ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος αποβολής. Όπως και να έχει η απόφαση είναι δική σας. Μπορείτε να το μοιραστείτε με στενούς φίλους και συγγενείς, που σε ενδεχόμενη αποβολή θα είναι εκείνοι που θα σας στηρίξουν.
 
Εάν προσπαθείτε πάνω από ένα χρόνο να συλλάβετε χωρίς επιτυχία, μιλήστε με τον γιατρό σας για εξετάσεις σε εσάς και τον σύντροφό σας για τυχόν προβλήματα γονιμότητας. Μπορεί η διαδικασία να μην είναι ευχάριστη, το γεγονός όμως ότι θα μάθετε νωρίτερα –και όχι αργότερα- εάν υπάρχει πρόβλημα θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπο να τεκνοποιήσετε το συντομότερο δυνατό.
Σας μπερδέψαμε με το χρονοδιάγραμμά μας; Ξεκινάμε να μετράμε τις εβδομάδες εγκυμοσύνης από την πρώτη μέρα της τελευταίας μας περιόδου. Έτσι, σχεδόν 6 εβδομάδες μετά την γονιμοποίηση, εσείς διανύετε την 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter