Main Menu

40η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Είναι πλήρως διαμορφωμένο και έτοιμο να γεννηθεί

Το μωρό σας είναι περίπου 50-52 εκατοστά και ζυγίζει 3.300 γραμμάρια, όσο δηλαδή ζυγίζει μία σχετικά μικρή κολοκύθα. Τόσο το βάρος όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο. Η συμπλήρωση της 40ης εβδομάδας κύησης σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης σας, βάσει της Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού (ΠΗΤ) που ορίστηκε από το γιατρό σας στην αρχή της εγκυμοσύνης σας. Άρα η μεγάλη ημέρα είναι κοντά! Φυσικά η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει ο όρος, πιθανή. Ο τοκετός μπορεί να έρθει νωρίτερα ή και αργότερα από την ημέρα αυτή.

40η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

40η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Ξεκουράζομαι και τοποθετώ με την πρώτη ευκαιρία τα πόδια μου ψηλά

Χαλαρώνω με ένα βιβλίο

Κάνω ασκήσεις για τους μυς της πυέλου (Kegel)

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Επισκέπτομαι την τουαλέτα πάρα πολύ συχνά. Μπορεί να προμηνύει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος;
 2. Παρατηρώ λίγο αίμα στα κολπικά υγρά μετά από ερωτική πράξη ή κολπική εξέταση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρέπει να ανησυχώ;
 3. Από το στήθος μου ρέει πού και πού μία ρευστή κιτρινωπή ουσία. Δε μου μοιάζει για γάλα. Τι μπορεί είναι;
 4. Εάν δεν σπάσουν τα νερά μου μέχρι την πιθανή ημερομηνία τοκετού, πόσες μέρες θα περιμένουμε για την πρόκληση τοκετού;
 5. Μπορώ να προετοιμαστώ με κάποιον τρόπο για το θηλασμό;
 6. Ποιες φυσικές μέθοδοι υπάρχουν που μπορούν να προκαλέσουν τοκετό;
 7. Πότε να περιμένω την πρώτη μου περίοδο;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Το μωρό σας είναι πλέον έτοιμο για τον έξω κόσμο. Όλα τα συστήματά του είναι αρκετά ώριμα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες της ζωής του χωρίς πρόβλημα.

Μέσα στη μήτρα σας είναι σφιχτά κουλουριασμένο, ωστόσο εξακολουθούν να μεγαλώνουν τα νύχια και τα μαλλιά του. Τα οστά του κρανίου του δεν έχουν συνενωθεί ακόμα για να διευκολυνθεί η έξοδος του κεφαλιού την ώρα του τοκετού.

Το βάρος γέννησης ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Ένας μέσος όρος βάρους είναι τα 3.3 κιλά και μήκους τα 51 εκατοστά.

Εσείς -στην πραγματικότητα ο πλακούντας- εξακολουθείτε να παρέχετε τα αντισώματα που θα χρειαστεί το μωρό σας για την καταπολέμηση διαφόρων μολύνσεων τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.

Αν προγραμματίζετε να θηλάσετε, το γάλα σας θα του δώσει αντισώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος (ειδικά το πρωτόγαλα ή πύαρ, το πρώτο υγρό που βγαίνει από το στήθος σας μετά τη γέννα και αποτελεί την πρώτη τροφή του μωρού σας για τις πρώτες 2-3 μέρες της ζωής του).

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Συσπάσεις Braxton Hicks
 2. Μειωμένη συχνότητα εμβρυϊκών κινήσεων
 3. Διαστολή του τραχήλου της μήτρας
 4. Διάρροια
 5. Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
 6. Κράμπες στα πόδια
 7. Αϋπνίες
40η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Η στιγμή που όλοι περιμένατε! Στις 40 εβδομάδες είστε επίσημα στο τέλος της εγκυμοσύνης σας. Εάν για κάποιες από εσάς η αναμονή συνεχίζεται μη σας πιάνει πανικός, να ξέρετε ότι μόνο το 5% των μωρών γεννιούνται ακριβώς στην ώρα τους. Εξάλλου να θυμάστε πάντα, το μωρό θα έρθει όταν εκείνο το θελήσει (αν δεν υπάρχουν τυχόν επιπλοκές).

Εάν λοιπόν έχετε περάσει την πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ), μπορεί να μην έχετε αργήσει όσο πιστεύετε ειδικά αν το υπολογίσατε αποκλειστικά με βάση την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου. Μερικές φορές οι γυναίκες έχουν ωορρηξία αργότερα από το αναμενόμενο. Αλλά ακόμη και με αξιόπιστους υπολογισμούς μερικές γυναίκες έχουν παρατεταμένη εγκυμοσύνη χωρίς προφανή λόγο.

Αν περάσει 1 με 2 ακόμη εβδομάδες από την ημερομηνία που περίπου αναμενόταν να είχατε γεννήσει, τότε θα αναλάβει ο γιατρός. Εκείνος θα ελέγξει την ωρίμανση του τραχήλου της μήτρας, τη θέση του, το πόσο μαλακός είναι και σε τι φάση διαστολής βρίσκεται, καθώς και την ποιότητα του πλακούντα. Αν κρίνει ότι πρέπει να ξεκινήσει ο τοκετός άμεσα, θα "προκαλέσει" τεχνητές συσπάσεις.

Το μωρό σας μόλις γεννηθεί…

Βλέπει θολά. Μετά τη γέννα τα μωρά μπορούν να εστιάσουν 20-30 εκατοστά μακριά, αλλά είναι αρκετό γι’ αυτά καθώς τόση είναι συνήθως η απόσταση που χωρίζει το μωρό από το βλέμμα της μαμάς την ώρα του θηλασμού (η φύση όλα τα έχει υπολογίσει!).

Εξακολουθεί να κοιμάται σε εμβρυϊκή στάση. Τόσο καιρό ήταν κουλουριασμένο μέσα στην κοιλίτσα σας. Είναι φυσικό γι’ αυτό να εξακολουθεί να έχει αυτήν τη συνήθεια. Θα του πάρει λίγο καιρό να συνειδητοποιήσει ότι έχει χώρο να τεντωθεί!

Έτοιμη για το θηλασμό

Ο θηλασμός είναι θείο δώρο για εσάς και το μωρό σας αλλά μπορεί για κάποιες από εσάς να είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά τις πρώτες ημέρες όπου οι θηλές δεν είναι συνηθισμένες. Μία μαμά που έχει θηλάσει με επιτυχία μπορεί να σας βοηθήσει, αλλά εάν αντιμετωπίζετε πραγματικά προβλήματα, όπως ερεθισμένες θηλές, μπορεί να χρειαστείτε τη βοήθεια ενός συμβούλου γαλουχίας.

Διατροφή

Αισθάνεστε φουσκωμένη; Μη σταματάτε να πίνετε νερό. Πίνοντας τη συνιστώμενη ποσότητα νερού την ημέρα (6-8 ποτήρια), μειώνετε την κατακράτηση υγρών. Επιπλέον, η πρόσληψη βάρους μειώνεται τον 9ο μήνα και ναι, είναι πιθανό να έχετε χάσει ακόμη και ένα με ενάμισι κιλό.

Χρήσιμα tips

 • Εάν είναι αρκετά δύσκολο να κοιμηθείτε, προσπαθήστε να ξεκουράζεστε σε μία πολυθρόνα ή έναν καναπέ.
 • Σας τρομοκρατεί η ιδέα να σπάσουν τα νερά στα μαγαζιά ή στη μέση του πουθενά; Μην αγχώνεστε, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας καθώς το σπάσιμο των νερών συνήθως συνοδεύεται από ήπια ροή υγρών και έχετε αρκετές ώρες περιθώριο μέχρι να φτάσετε στο νοσοκομείο.
 • Θέλετε να βάλετε το χεράκι σας στην πρόκληση τοκετού με φυσικό τρόπο; Ιδού οι τρόποι: Περπάτημα, σεξ και πιεσοθεραπεία.
 • Προσφέρετε στον εαυτό σας κάποιες απολαύσεις· κάντε ένα πεντικιούρ ή δείτε μια ταινία ή διαβάστε ένα βιβλίο. Όταν γεννηθεί το μωρό σας, θα είστε απασχολημένη 24 ώρες την ημέρα και θα περάσει καιρός μέχρι να καταφέρετε να βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter