Main Menu

33η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Ενισχύεται το ανοσοποιητικό του σύστημα

Το μωρό σας είναι 43-44 εκατοστά, δηλαδή έχει το μέγεθος ενός ανανά, και ζυγίζει περίπου 2 κιλά. Ο σκελετός του συνεχίζει να σκληραίνει, αλλά τα οστά του κρανίου δε θα συνενωθούν για αρκετό καιρό ακόμα. Το ανοσοποιητικό του σύστημα αναπτύσσεται καθώς αντισώματα περνάνε από εσάς σε αυτό. Εάν γεννηθεί τώρα, θα πρέπει να διατηρηθεί σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Το βάρος του μωρού σας αυξάνεται και η μήτρα σας αρχίζει να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη, κάνοντάς σας να ουρείτε πιο συχνά. Μην ξεχνάτε την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών!

33η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 33η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

33η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Αγοράζουμε κάθισμα αυτοκινήτου

Τρώω περισσότερο σπανάκι

Συνεχίζω τη γιόγκα

Ενημερώνομαι για το θηλασμό

Ρωτάω το νοσοκομείο που θα γεννήσω εάν διαθέτει την υπηρεσία rooming-in

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Πώς θα καταλάβω ότι οι συσπάσεις που νιώθω είναι οι συσπάσεις του τοκετού;
 2. Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου να πάρει τη σωστή θέση;
 3. Αν μέχρι την ώρα του τοκετού το μωρό δεν έχει πάρει τη σωστή θέση τι κάνουμε;
 4. Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή;
 5. Μπορούμε να έχουμε ερωτικές επαφές και αν ναι, θα πρέπει να αποφύγω τον οργασμό;
 6. Έχω πολύ ζωντανά -και κάποιες φορές τρομακτικά- όνειρα με το μωρό μου. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό;
 7. Έχω διαβάσει ότι πρέπει να παρακολουθώ τις κινήσεις του μωρού μου δύο φορές την ημέρα. Γιατί πρέπει να το κάνω και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρακολούθησης;
 8. Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφύγω την περινεοτομή;
 9. Θα πρέπει να προσέχω κάτι συγκεκριμένο όταν οδηγώ ή όταν φοράω τη ζώνη ασφαλείας;
 10. Μπορώ να ταξιδέψω; Εάν ναι, ποια μέσα θα πρέπει να αποφύγω;
 11. Μπορείτε να μας ενημερώσετε σχετικά με τη φύλαξη βλαστοκυττάρων;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Αυτή την εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να έχει πάρει τη σωστή θέση με το κεφάλι προς τα κάτω. Εάν όχι ακόμα, μη σας ανησυχεί, έχει πολύ καιρό μπροστά του.

Οι συνήθειες του μωρού σας μέσα στη μήτρα δε διαφέρουν από αυτές που θα έχει όταν γεννηθεί: Κλείνει τα μάτια του όταν κοιμάται, τα ανοίγει, κοιτάει γύρω του όταν ξυπνάει και πιπιλίζει τον αντίχειρά του.

Θα έχετε προσέξει ότι υπάρχουν περίοδοι που κοιμάται και ξυπνάει. Μάλιστα, κοιμάται πολύ περισσότερο από ό,τι είναι ξύπνιο και περνάει φάσεις με εναλλαγές από έναν ήσυχο ύπνο σε έναν ανήσυχο ύπνο (τύπου REM). Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM τα μάτια του κινούνται εμπρός-πίσω, έτσι όπως και τα μάτια ενός ενήλικα. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το έμβρυο ονειρεύεται. Όνειρα γλυκά!

Ο σκελετός του συνεχίζει να σκληραίνει, αλλά τα οστά του κρανίου δεν θα συνενωθούν. Αυτό συμβαίνει για να μπορέσει το κεφάλι του μωρού να περάσει από το γεννητικό κανάλι (τον τράχηλο και τον κόλπο). Αυτά τα οστά δε θα συνενωθούν τελείως μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή, προκειμένου ο εγκέφαλος και άλλοι ιστοί να αναπτυχθούν κατά τη βρεφική και την παιδική ηλικία.

Τέλος, αυτή την εβδομάδα αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού καθώς αντισώματα περνάνε από εσάς σε αυτό. Εάν γεννηθεί τώρα, θα πρέπει να διατηρηθεί σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον καθώς το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι ακόμα ανώριμο.

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Πρήξιμο στα πόδια και τα χέρια
 2. Δυσκολία στην αναπνοή
 3. Έντονη εμβρυϊκή κίνηση
 4. Κιρσοί
 5. Αλλαγές στα νύχια (μεγαλώνουν πιο γρήγορα και γίνονται πιο εύθραυστα)
 6. Πολύ πιο συχνή ούρηση
 7. Πόνοι στη μέση
 8. Κενά μνήμης
 9. Προβλήματα ύπνου
 10. Συσπάσεις Braxton Hicks
33η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Καθώς αναπτύσσεται το μωρό σας, αυξάνεται και το βάρος του. Έτσι η μήτρα σας αρχίζει να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη, κάνοντάς σας να ουρείτε πιο συχνά. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί όταν το κεφάλι του μωρού σας πάρει θέση προς τα κάτω. Όταν συμβεί αυτό η αναπνοή σας θα διευκολυνθεί και λογικά δε θα έχετε δυσπεψίες.

Έλλειψη ύπνου

3 στις 4 γυναίκες υποφέρουν από αϋπνίες. Οι ορμονικές αλλαγές, οι κράμπες, οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, οι καούρες, οι ανησυχίες για τη γέννα και τη ζωή μετά τον ερχομό τού μωρού και η μεγάλη σαν μπάλα του μπάσκετ κοιλιά σας, δε σας αφήνουν να ηρεμήσετε και να απολαύσετε έναν ήρεμο ύπνο που τόσο έχετε ανάγκη.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Μπορεί να αισθάνεστε πόνο ή και μούδιασμα στα δάχτυλα, τους καρπούς και τα χέρια σας, καθώς οι ιστοί των καρπών συγκρατούν υγρά τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν την πίεση στον καρπιαίο σωλήνα προκαλώντας τη φλεγμονή. Αντιμετωπίστε το με ξεκούραση, πίνετε πολλά υγρά και φορέστε ένα νάρθηκα για τη σταθεροποίηση του καρπού σας.

Αισθάνεστε σέξι; Γιατί όχι άλλωστε. Οι περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν τις ερωτικές επαφές στην εγκυμοσύνη μέχρι να σπάσουν τα νερά.

Πόσο συχνά πρέπει να νιώθω τις κινήσεις του;

Κάθε μωρό έχει τη δική του ρουτίνα κινήσεων και δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Εφόσον δεν έχετε προσέξει μεγάλη αλλαγή στις συνήθειές του, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Πρέπει να μετράω τις κινήσεις του;

Μερικοί γυναικολόγοι προτείνουν να παρακολουθείτε τις κινήσεις του μωρού σας μία με δύο φορές την ημέρα, μετά την 28η εβδομάδα. Επιλέξτε μία ώρα μέσα στην ημέρα που το μωρό σας είναι αρκετά δραστήριο. Ξαπλώστε ανάσκελα ή στο πλάι και χαλαρώστε. Μετρήστε πόσο χρόνο παίρνει να κάνει 10 κινήσεις. Θα πρέπει να αισθανθείτε τουλάχιστον 10 κινήσεις μέσα σε 2 ώρες (συνήθως παίρνει 10 λεπτά να αισθανθείτε 10 κινήσεις).

Διατροφή

Έχετε δυσκολία στην κατανάλωση μεγάλων γευμάτων; Κανένα πρόβλημα. Συνεχίστε τη ρουτίνα σας με μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα. Μην ξεχνάτε την πρόσληψη σιδήρου από τις τροφές. Κάντε σοφή επιλογή γευμάτων όπως δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα και λοιπά.

Ενδιαφέρον έχουν οι έρευνες που έγιναν για τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών:

Μωρά των οποίων οι μαμάδες κατά την εγκυμοσύνη τους κατανάλωναν ωμέγα-3 λιπαρά είχαν περισσότερες πιθανότητες πρώιμης ανάπτυξης, καθώς τα συγκεκριμένα λιπαρά ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης. Προσέξτε όμως την κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την πρόσληψή τους και από άλλες τροφές.

Χρήσιμα tips

 • Ρωτήστε το νοσοκομείο που θα γεννήσετε εάν διαθέτει την υπηρεσία rooming-in.
 • Ενημερωθείτε για τα σημάδια πρόωρου τοκετού: Σπάσιμο των νερών, δυνατοί πόνοι όπως της περιόδου, κολπική αιμορραγία, διάρροια ή αίσθημα ότι πετρώνει η κοιλιά σας.
 • Εάν έχετε συσπάσεις Braxton Hicks δοκιμάστε να πίνετε άφθονο νερό και να επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα.
 • Εάν θέλετε ή πρέπει να ταξιδέψετε αεροπορικώς λογικά θα μπορείτε, εφόσον η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται φυσιολογικά. Κάντε μία ερώτηση στο γιατρό σας!
 • Είναι μία καλή στιγμή να ετοιμάσετε τη βαλίτσα σας για το μαιευτήριο.
 • Εάν παρατηρήσετε πρήξιμο στο πρόσωπο σε συνδυασμό με αλλαγές στην όρασή σας και πονοκεφάλους, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να είναι σημάδια προεκλαμψίας.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter