Main Menu

29η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Μετράμε καθημερινά τις κλωτσιές του

Είστε ήδη στις αρχές του τρίτου τριμήνου. Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός! Από το κεφάλι έως τις φτέρνες τo μωρό σας είναι 38,5 εκατοστά, δηλαδή έχει το μέγεθος ενός κολοκυθιού, και ζυγίζει περίπου 1.200 γραμμάρια· μέχρι την πιθανή ημερομηνία τοκετού σχεδόν θα τριπλασιάσει το βάρος του! Το μωρό σας παίρνει βάρος και του πάει πολύ. Είναι πολύ δραστήριο και πιθανόν να σας ζητηθεί να μετράτε τις κλωτσιές του καθημερινά. Προμηθευτείτε από τώρα τα απαραίτητα πράγματα για τις πρώτες ημέρες με το μωρό σας. Βρείτε παρακάτω τη λίστα που σας ετοιμάσαμε.

29η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 29η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

29η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Προετοιμάζουμε το βρεφικό του δωμάτιο

Φεύγουμε ένα διήμερο

Κοιμάμαι στο πλάι

Συνεχίζω να αθλούμαι

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν νοσήσω από έρπητα γεννητικών οργάνων τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μου;
 2. Όταν γελάω, βήχω, φτερνίζομαι ή σηκώνω βάρος έχω μια ελαφριά ακράτεια. Θα συνεχιστεί και μετά τον τοκετό;
 3. Έχω πρησμένα πόδια. Συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας; Πώς μπορώ να το περιορίσω;
 4. Μπορείτε να μας ενημερώσετε σχετικά με τη φύλαξη βλαστοκυττάρων;
 5. Έχω πολύ ζωντανά -και κάποιες φορές τρομακτικά- όνειρα με το μωρό μου. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό;
 6. Προτείνετε να κάνουμε μαθήματα ανώδυνου τοκετού;
 7. Έχω διαβάσει ότι πρέπει να παρακολουθώ τις κινήσεις του μωρού μου δύο φορές την ημέρα. Γιατί πρέπει να το κάνω και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρακολούθησης;
 8. Θα πρέπει να προσέχω κάτι συγκεκριμένο όταν οδηγώ ή όταν φοράω τη ζώνη ασφαλείας;
 9. Υπάρχουν κάποια φυσικά φάρμακα που μπορούν να με ανακουφίσουν από τους πόνους την ώρα του τοκετού;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Τα μάτια του μωρού παρατηρούν τα πάντα γύρω του και έχουν ένα γκρι/μπλε χρώμα. Συνεχίζει να παίρνει βάρος, καθώς ο εγκέφαλος και τα όργανα εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Δεν έχει πλέον πολύ χώρο ελεύθερο, ωστόσο καταφέρνει να τεντώνεται και να κλωτσάει.

Το μωρό σας γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο στο φως και στους ήχους, ενώ η γεύση και η όσφρησή του εκλεπτύνονται. Μέσα από τα τοιχώματα της μήτρας το μωρό αντιλαμβάνεται τη διαφορά φυσικού και τεχνητού φωτός.

Οι μύες και τα πνευμόνια του ωριμάζουν και το κεφάλι του μεγαλώνει για να κάνει χώρο στον ολοένα αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Εάν περιμένετε αγόρι, οι όρχεις του κατεβαίνουν προς την βουβωνική χώρα. Εάν έχετε κορίτσι, η κλειτορίδα της προεξέχει αρκετά λόγω του μικρού μεγέθους των χειλιών που ακόμα αδυνατούν να την καλύψουν. Αυτό θα συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες πριν τη γέννα.

Το ξέρατε;

Αυτό το τρίμηνο, περίπου 250 mg ασβεστίου καθημερινά εναποτίθενται στα οστά του μωρού για το δύσκολο έργο της σκλήρυνσης των οστών.

Μετράμε καθημερινά τις κλωτσιές του

Το μωρό σας είναι πολύ δραστήριο και πιθανόν να σας ζητηθεί να μετράτε τις κλωτσιές του δύο φορές την ημέρα. Μία το πρωί και μία το βράδυ. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ξαπλώσετε ή να καθίσετε, εάν το προτιμάτε, και να μετρήσετε κάθε κίνηση μέχρι να φτάσετε τις 10, σε διάστημα μίας ώρας. Εάν δεν φτάσατε τις 10 κινήσεις σε μία ώρα, πιθανόν να το πιάσατε σε φάση που ξεκουράζεται. Καταναλώστε κάτι ελαφρύ και ξαναδοκιμάστε. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν υπάρχουν μεγάλα διαστήματα χωρίς κίνηση.

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Δυσκοιλιότητα
 2. Καούρες και δυσπεψία
 3. Κιρσοί και ευρυαγγείες
 4. Αιμορροΐδες
 5. Ημικρανίες
 6. Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Restless Leg Syndrome-RLS)
 7. Θολή μνήμη

Ανησυχητικά συμπτώματα:

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα πριν τις 37 εβδομάδες:

 1. Έντονη πίεση στο κάτω μέρος του κόλπου - Έχετε την αίσθηση ότι το μωρό πιέζει προς τα κάτω.
 2. Πόνοι στην κοιλιά - Ειδικά αν ο πόνος επιμένει ή αν έρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 3. Πόνοι χαμηλά στη μέση - Ειδικά αν δεν είχατε τέτοιους πόνους πριν.
 4. Μεγάλη αύξηση στην ποσότητα των κολπικών υγρών και αλλαγή στη σύνθεσή τους.
29η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Έχετε πόνο ή αίσθημα δυσφορίας στο στήθος ή στο στομάχι; Πρόκειται για καούρες. Καθώς το μωρό σας καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο, μπορεί να αντιμετωπίσετε συχνές ενοχλήσεις στο πεπτικό σας σύστημα όπως αίσθημα καύσου, αίσθημα δυσφορίας ή φουσκώματος και απελευθέρωση παγιδευμένου αέρα (ρέψιμο). Η δυσκοιλιότητα επίσης μπορεί να σας ταλαιπωρεί.

Η δυσκοιλιότητα, σε συνδυασμό με τη φτωχή σε ίνες διατροφή, την καθιστική ζωή και τη συνεχώς αυξανόμενη μήτρα σας, μπορεί να συμβάλλει και στη δημιουργία αιμορροΐδων. Τα καλά νέα είναι ότι θα υποχωρήσουν μετά τον τοκετό.

Για την εξομάλυνση όλων των ανωτέρω, καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, πίνετε άφθονο νερό και καθιερώστε ένα καθημερινό πρόγραμμα άσκησης.

Προμηθευτείτε από τώρα τα απαραίτητα πράγματα για τις πρώτες ημέρες με το μωρό σας:

 1. Πάνες, μωρομάντηλα και κρέμα συγκάματος.
 2. Είδη βρεφικής φροντίδας (νυχοκόπτη, θερμόμετρο, χτενάκι).
 3. Φορμάκια για το μωρό σας.
 4. Υποαλλεργικό απορρυπαντικό πλυντηρίου κατάλληλο για βρεφικά ρούχα.
 5. Σερβιέτες για εσάς καθώς θα έχετε μία μικρή αιμορραγία τις πρώτες εβδομάδες.
 6. Χαρτοπετσέτες και πλαστικά πιάτα κι ποτήρια για εύκολο καθάρισμα μετά από κάθε γεύμα.

Διατροφή

Για να ανταποκριθείτε στις αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις του μωρού σας, θα χρειαστείτε πολλές ποσότητες πρωτεΐνης, βιταμίνης C και σιδήρου. Αυξήστε τις ποσότητες σιδήρου στον οργανισμό σας επιλέγοντας άπαχο κρέας, πράσινα λαχανικά και ολόσπορα δημητριακά. Επειδή η ανάπτυξη των οστών του μωρού σας απαιτεί πολύ ασβέστιο, φροντίστε να έχετε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Πλούσιες πηγές ασβεστίου αποτελούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ λοιπές καλές πηγές είναι το ταχίνι, το μπρόκολο κ.τ.λ.

Χρήσιμα tips

 • Καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωράει και το μωρό σας μεγαλώνει, μεγαλώνει μαζί του και η όρεξή σας για φαγητό. Προσπαθήστε να κρατήσετε τα γλυκά, τα κέικ και τα fast food μακριά και να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή υγιεινά και θρεπτικά σνακ.
 • Έχετε πόνο και μούδιασμα στα χέρια σας; Μπορεί η αιτία να είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Θα περάσει μόλις αποκτήσετε το μωρό σας.
 • Εξαφανίστε κάθε συννεφάκι άγχους και κακής διάθεσης, απολαμβάνοντας τις τελευταίες εβδομάδες που είστε μόνοι σας. Δείτε μία ταινία, αποδράστε ένα διήμερο ή κλείστε ένα ρομαντικό δείπνο.
 • Καθώς η εγκυμοσύνη αλλάζει το κέντρο βάρους σας, προτιμήστε άνετα, χαμηλά παπούτσια.
 • Εάν ταλαιπωρείστε από πόνο στη μέση, δοκιμάστε αυτό: Καθίστε στο πάτωμα με την πλάτη σας στον τοίχο και τους ώμους σας να τείνουν να ακουμπήσουν και αυτοί στον τοίχο. Μείνετε σε αυτήν τη θέση για λίγη ώρα.
 • Ταλαιπωρείστε από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών; Είναι σύνηθες πρόβλημα κατά το 3ο τρίμηνο. Σιγουρευτείτε ότι λαμβάνετε αρκετό σίδηρο στη διατροφή σας και ότι κινείστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter