«Θέλουμε τους γιατρούς όχι το Λητώ»

Συνέντευξη του Πρόεδρου του Ομίλου Ιασώ, Καθηγητή Μαιευττικής Γυναικολογίας κ. Γιάννη Ζολώτα, στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" την 16/12/2006

«Είμαστε μαιευτήριο γιατρών και όχι μαιευτήριο επιχειρηματιών» τονίζει ο κ. Γ. Zολώτας, πρόεδρος του Iασώ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον μαιευτικό κλάδο και παρουσιάζει τη στρατηγική της κλινικής. Σε μια εποχή ανακατατάξεων, επενδύσεων και αλλαγών, το Iασώ απαντά ότι πρόθεση των γιατρών είναι να διατηρήσουν τη λειτουργία του μαιευτηρίου τους με βάση τη δική τους φιλοσοφία και τις δικές τους προτεραιότητες και όχι με άξονα τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και το κέρδος.

Αν έρθουν 50 γιατροί, θα βρεθούμε με το 20% της Holding του Λητώ, το οποίο και δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει η πρόσθετη πελατεία τους, ώστε να ενισχύσουμε το Iασώ.

Τι αλλάζει στον κλάδο των μαιευτηρίων αυτή την εποχή και πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι ισορροπίες;

Μέχρι τώρα οι μαιευτήρες γιατροί είχαν καταφέρει να περιχαρακώσουν την άσκηση της μαιευτικής επιστήμης και χέρια των γιατρών μαιευτήρων. Κάτι που δεν είχαν καταφέρει οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων, αφού το Υγεία, το Euromedica και το Ιατρικό Αθηνών έχει περάσει από τα χέρια των γιατρών στα χέρια των επιχειρηματιών. Αντίθετα, στον χώρο των μαιευτηρίων δεν είχαν μπει επιχειρηματίες και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Γιατί στον χώρο μας υπάρχει εξάρτηση μεταξύ ασθενούς και γιατρού και η σχέση είναι πιο μόνιμη και πιο σταθερή μέσα στον χρόνο. Η σχέση μιας γυναίκας με το γυναικολόγο μαιευτήρα δεν περιορίζεται σε μια εγχείρηση ή σε ένα συμβάν, όπως με τους άλλους γιατρούς, διαρκεί για όλη της τη ζωή. Η ίδια η γυναίκα λοιπόν, μας ήθελε εμάς να είμαστε κυρίαρχοι του παιχνιδιού και τα «αφεντικά» στο μαιευτήριο που θα βρεθεί. Κι εμείς το θέλαμε. Δεν θέλαμε να έχουμε πάνω από το κεφάλι μας κάποιον που το κίνητρό του - ενδεχομένως- θα είναι μόνο το κέρδος. Και οι επιχειρηματίες βέβαια μπορεί να ενδιαφέρονται για την ποιότητα και να θέλουν να έχουν τους πελάτες τους ευχαριστημένους, όμως δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται για τις ανάγκες του ασθενούς, όπως σκέφτεται ένας γιατρός.

Και, πράγματι, μέχρι πρότινος τα μαιευτήρια τα διοικούσαν οι γιατροί.

Τι άλλαξε και ξαφνικά έγιναν και τα μαιευτήρια χώρος επιχειρηματικών εξελίξεων;

Η αρχή έγινε όταν στο μαιευτήριο Μητέρα μπήκαν επιχειρηματίες, πήραν το 26% και συμπεριφέρονται σαν να πήραν την πλειοψηφία. Λέγεται ότι το ίδιο γίνεται και στο Λητώ και ενδεχομένως ένας τέτοιος κίνδυνος να υπάρξει και για το Iασώ. Γιατί όλα έχουν κάποιο τίμημα, αν κάποιος προσφέρει το τριπλάσιο... από το κανονικό... όλα είναι πιθανά. Χωρίς όμως να σημαίνει ότι είναι και αυτονόητα, γιατί τελικά δεν εξαγοράζονται και όλα... Ακόμη και για το Λητώ που κάποιοι το θεωρούν δεδομένο, ότι εξαγοράστηκε από τον όμιλο Υγεία, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει γίνει ακόμη καμιά συμβολαιογραφική πράξη. Το μόνο που υπάρχει, προς το παρόν, είναι βούληση και η πρόταση του Υγεία μέσω του Μητέρα και μόνο όταν υπάρξει πράξη θα λέμε ποιος ελέγχει και τι ελέγχει... Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα πράγματα και στο «παρά ένα», αλλάζουν.

Μπήκε το Iασώ ως «σφήνα» στην προσπάθεια εξαγοράς του Λητώ;

Δεν πρόκειται να μπούμε στο παιχνίδι απόκτησης ελέγχου του Λητώ και δεν μας ενδιαφέρει η εταιρεία. Εμείς από την αρχή είπαμε ότι ενδιαφερόμαστε μόνο για τους γιατρούς και την πελατεία που θα μας φέρουν και είμαστε διατεθειμένοι να αγοράσουμε τις μετοχές τους στο Λητώ στα 13,5 ευρώ για να τους απαλλάξουμε από αυτές, αν το θέλουν.

Ήρθαν, λοιπόν, σε μας κάποιοι γιατροί του Λητώ και υπογράψαμε τη συμφωνία να αγοράσουμε τις μετοχές τους και να έρθουν εδώ στο Iασώ. Μας είπαν ότι εκπροσωπούν μια μεγαλύτερη ομάδα γιατρών που μπορεί να είναι 20 γιατροί, μπορεί να είναι και 50 ή 80.Δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των γιατρών, ούτε το ποσοστό του Λητώ που θα αποκτήσουμε... Αν έρθουν 50 γιατροί, θα βρεθούμε με το 20% της Holding του Λητώ, το οποίο και δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει η πρόσθετη πελατεία τους, ώστε να ενισχύσουμε το Iασώ. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των γιατρών που ζυγίζουν τις προτάσεις και δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσουν μέχρι να έχουμε τις τελικές υπογραφές. Γιατί μπορεί να προκύψει και βελτιωτική πρόταση από την άλλη πλευρά... Aς περιμένουμε και θα δούμε.

Πώς αντιμετωπίζετε την προοπτική συγκέντρωσης δυνάμεων σε ένα όμιλο στο χώρο της Υγείας. Αποτελεί κάτι τέτοιο απειλή για τα μερίδια του Iασώ;

Όχι, γιατί ακόμη και μαζί το Λητώ και το Μητέρα δεν αλλάζουν την πρώτη θέση του Iασώ. Ο ανταγωνιστής μας είναι ένας πολύ πετυχημένος μάνατζερ και δεν αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση ότι ξέρει να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του να διαχειρίζεται κεφάλαια με αποδοτικότητα. Αλλά δεν είναι γιατρός. Δεν μπορεί να σκεφτεί σαν γιατρός και για να διοικήσεις με επιτυχία ένα μαιευτήριο πρέπει να είσαι γιατρός, γιατί αυτό είναι το είδος της δουλειάς μας. Κι εμείς οι γιατροί δεν σκεφτόμαστε σας επιχειρηματίες, γιατί αν σκεφτόμασταν έτσι, δεν θα αφήναμε κάποιον άλλον επιχειρηματία να «μπει» και να κερδίζει από τη δική μας δουλειά.

Τελικά, όμως δεν με ξενίζει ούτε με θορυβεί η είσοδος επιχειρηματιών στο χώρο, γιατί δημιουργεί υγιή συναγωνισμό. Ειδικά όταν είναι έντιμοι επιχειρηματίες που ξέρουν να επενδύουν χρήματα και κάνουν σωστές κινήσεις προάγουν και εξελίσσουν το σύνολο του κλάδου.

Ποια είναι τα σχέδιά σας εκτός Ελλάδας;

Διερευνάμε την ανάπτυξή μας με μαιευτήριο στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και Σερβία. Στο εξωτερικό, μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη, τη μελετάμε πολύ προσεκτικά και θα κάνουμε σταθερά βήματα. Ο όμιλος IAΣΩ συμμετέχει με ποσοστό 33,4 % στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας CellMedical S.A., της οποίας κύριοι μέτοχοι με ανάλογα ποσοστά είναι η εισηγμένη εταιρεία EYPΩΣYMBOYΛOI A.E. και η φαρμακευτική επιχείρηση ΦAPMAΓOPA A.E. με σκοπό την έρευνα, την ανάπτυξη και την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών υγείας στις χώρες της Μεσογείου, της Aν. Ευρώπης και τις χώρες του Κόλπου.

Η CellMedical S.A έχει την αποκλειστική άδεια για τη δημιουργία τράπεζας βλαστοκυττάρων στο Oμάν και στα σχέδια της εταιρείας είναι η δημιουργία διεθνούς δικτύου δέκα τραπεζών βλαστοκυτάρων από κοινού με τοπικούς εταίρους. Επίσης, θα αναπτύξουμε εργαστήρια παροχής διαγνωστικών υπηρεσιών στις χώρες αυτές και γίνεται προώθηση περιστατικών από τις χώρες εγκατάστασης στις κλινικές του ομίλου IAΣΩ.

Μαιευτήριο στα νότια προάστια

Ποια είναι τα δικά σας επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη του Iασώ;

Εμείς προσπαθούμε να είμαστε αυτοδύναμοι και έχουμε τα σχέδιά μας που εξασφαλίζουν την ανοδική μας πορεία τα επόμενα χρόνια. Μέσα στο 2007 θα ξεκινήσει η παιδιατρική κλινική, θα ακολουθήσει μέσα στο 2008 το ξεκίνημα του μαιευτηρίου στη Λάρισα και ταυτόχρονα αναζητούμε χώρο για το νέο μαιευτήριο που θέλουμε να ανεγείρουμε στα νότια προάστια.

Ταυτόχρονα βελτιώνεται συνέχεια η πληρότητα του Iασώ General και αυξάνεται με αλματώδη ρυθμό η δραστηριότητα της κλινικής βλαστοκυττάρων. Για το σύνολο του 2006 τα έσοδα της νέας εταιρείας Medstem Services (της τράπεζας βλαστοκυττάρων) αναμένονται σε 7 εκατ. ευρώ έναντι 1,2 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου. Μάλιστα περιμένουμε το υπουργείο Υγείας να εντάξει κάποια μορφής δαπάνη για τα βλαστοκύτταρα και αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη της εταιρείας.

Mαρίνα Πρωτονοταρίου
[email protected]

    Δειτε επισης:

    ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: «Υγεία να έχουμε και όλα τα άλλα λύνονται»
Διαγωνισμός με 10 check up δώρο για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στο Instagram
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

    ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: «Υγεία να έχουμε και όλα τα άλλα λύνονται» Διαγωνισμός με 10 check up δώρο για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στο Instagram

    H Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου) και με μήνυμα «Υγεία να έχουμε και όλα τα άλλα λύνονται», προσφέρει με διαγωνισμό στο Instagram, 10 προληπτικούς ελέγχους υγείας, healthUp   ADVANCED MEN ή WOMEN, στο υπερσύγχρονο Τμήμα Check - Up   της Γενικής Κλινικής του ΙΑΣΩ . Για να λάβεις μέρος στον διαγωνισμό επισκέψου τη σελίδα μας στο Instagram (www.instagram.com/omilosiaso) και ακολούθησε τα παρακάτω βήματα: Κάνε mention δύο φίλους σου στο post του διαγωνισμού Κάνε Like στην σελίδα μας και στο post του διαγωνισμού Κάθε σχόλιο αποτελεί μία συμμετοχή, αρκεί να κάνεις mention κάθε φορά δύο διαφορετικούς φίλους. Από την κλήρωση θα αναδειχθούν 10 νικητές, οι οποίοι θα ανακοινωθούν την 01/05/2024. Τα check up μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 31/8/2024. Δείτε τους όρους εδώ https://bit.ly/IASOGeneralClinic_WorldHealthDay_Contest Αναλυτικά, τα healthUp check up περιλαμβάνουν: healthUp ΜΕΝ ADVANCED: Γενική Εξέταση Αίματος, Ταχύτητα Καθιζήσεως Ερυθρών, Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Χοληστερόλη, LDL, HDL, Τριγλυκερίδια, Σίδηρος, Ουρικό Οξύ ...

    ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: «Υγεία να έχουμε και όλα τα άλλα λύνονται»40% έκπτωση στα Check-Up healthUp πακέτα του υπερσύγχρονου τμήματος Check-Up με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

    ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: «Υγεία να έχουμε και όλα τα άλλα λύνονται»40% έκπτωση στα Check-Up healthUp πακέτα του υπερσύγχρονου τμήματος Check-Up με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

    H   Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου) και με μήνυμα «Υγεία να έχουμε και όλα τα άλλα λύνονται», υπογραμμίζοντας την αξία της πρόληψη...

    ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: διαγωνισμός με 25 check up δώρο για την Ημέρα της Γυναίκας στο Instagram
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

    ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: διαγωνισμός με 25 check up δώρο για την Ημέρα της Γυναίκας στο Instagram

    H   Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ  με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας και ...